Gobarski praznik v Žamencih

Gobarski praznik v Žamencih je ime in dogodek, ki si zasluži častno mesto v delovanju PGD in VO Žamenci.

Včasu rajnke države Jugoslavije so bile veselične zabave pogoste. V vsakem rediščnem kraju posebej, kjer so domovala gasilka društva, je bila letno ena veselica celo obvezna za svoj obstoj. Denarja ni bilo od nikoder, takrat pa so sredstva dobivali le veliki, ki so se znašli po svoje. Tudi lokalna skupnost ni imela denarja za gasilstvo. Društva so se financirala s takšnimi prireditvami in tako s težavami gradila, ograjevala itd. Na Polenšaku je praznik žetve ter kruha in pogač bil že v razcvetu, medtem ko je pri nas še trajala veselica z raznim programom – od dirkanja s konji, vprego z vozom, s kolesarskimi vragolijami in tudi tekmovanje z mopedi, ki so takrat bili prava redkost. Zaradi obilice gob v naših gozdovih se je takratnemu vodstvu porodila ideja, da bi prireditev preimenovali v gobarski praznik.

Gobarski praznik v Žamencih je ime in dogodek, ki si zasluži častno mesto v delovanju PGD in VO Žamenci. Zrasel je iz našega okolja in naših ljudi; kot gobe po dežju. Bogati gozdovi Slomošine z gobami, obisk razstave gob na Celjskem obrtnem sejmu in razgovor z vodjem razstave in poznavalcem gob Mičotom, so rodili idejo o gobarskem prazniku. Sestali smo se Golub Jože, Kovačec Anton, Kovačec Franc in Zagoršek Franc ter dali v društvu pobudo, ki je bila dobro sprejeta. Pisalo se je leto 1977. Prijeli smo resno za delo. Dan pred prireditvijo smo odšli v gozd nabirat mah, listje, drevesa in nato v dvorani gasilskega doma ob zidu postavili oder za razstavo. Ustvarili smo pravo gozdno okolje. V nedeljo zjutraj nas je ob zori zbudil zvok sirene in vabil v gozd nabirat gobe. Vsak je obiskal svoje »punkte« za gobe. Pobrali smo tudi vse divje gobe oz. »frcaje« in se vrnili v dvorano. Tu smo razstavili vse, kar smo nabrali, opisali kar smo vedeli ali so nam povedali drugi. Ob tem smo se tudi sami učili. Prireditev je bila dobro obiskana in je navdušila obiskovalce, nam pa dala zagon za naslednje leto. Ko se je praznik še odvijal ob gasilskem domu, je bila to veselica s približno 400, 500 obiskovalci. Na odru so se zvrstili ansambli: Interval, Mavrica, Slovenjegoriški kvintet, Tone Kmetec in drugi.

Ker smo se zavedali, da je naše poznavanje gob preskromno, smo se vedno bolj navezovali na strokovnjake. Dobili smo ga predvsem v g. Antonu Polerju, poznavalcu gob, piscu knjig, entuziastu in našem nadaljnjem dolgoletnem sodelavcu. Vedno bolj smo se zavedali pomena gob in s tem skrbi za okolje. Z ureditvijo letnega prireditvenega prostora na igrišču smo uredili razstavo v naravnem okolju bližnjega gozda. Bili smo edini v Sloveniji. Tako je posebej do izraza prišla naša razstava, ki smo jo postavili naravnost v Obranov gozd, ki meji na naš prostor. Zato gre družini Obran iz Mezgovcev za prostor v gozdu in družinam Janžekovič iz Mezgovcev, Burinovim, Kočevarjevim, Kovačecovim in Zagoršakovim iz Žamencev za parkirni prostor velika zahvala, da je ta praznik doživel tako veliko dimenzijo. Da dober glas seže v deveto vas, je dokaz ta, da nas na tej prireditvi obiskujejo gobarji iz vse Slovenije: od Murske do Kopra. Spoznali smo vedno več strokovnosti in tudi prijateljev. Udeleževali smo se drugih gobarskih razstav in veseli smo bili, ko so gobarji prihajali tudi z avtobusi na naš praznik. Zjutraj smo jih pričakali, jih nato popeljali skozi Slomošino na Polenšak in popoldan nazaj na razstavo in praznik. Gobarski praznik v Žamencih je postal ime in dogodek strokovnega dela z gobami, kulturnega programa, zadovoljstva preko dva tisoč obiskovalcev in veselega razpoloženja z znanimi ansambli: Gamsi, Korado in Brendi, Lisjaki, Mlade frajle, Mladi Dolenjci, Modri val, Nagelj, Okrogli muzikantje, Tone Verderber, Vesele Štajerke itd. K temu so prispevale tudi gobarske specialitete: golaž, pražene gobe, gibanice, dobra kapljica. Program so popestrili tudi padalci, konjenica, zabavne igre v tekmovalnem duhu ...

Prireditvi smo zadnja leta dodali tudi razstavo zdravilnih zelišč iz našega okolja (okrog 130 vrst), razstavo in predstavitev lovskega društva Dornava - Polenšak in čebelarskega društva Dornava. To vse odraža našo skrb za okolje, katerega vrednosti se moramo zavedati. Ohranjajmo lepote in dobrote naše krajine tudi z in ob prireditvi, kot je gobarski praznik v Žamencih.

Več slik o gobarskem prazniku v Žamencih si lahko pogledate v naši galeriji.

Lokalne volitve 2022

Katalog informacij javnega značaja
V želji po odpravi omenjenih pomanjkljivosti smo v sodelovanju z Inštitutom za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor uredili
Katalog informacij javnega značaja Občine Dornava
KIJZ